Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Φιλοσοφίσματα § 2009

18/04/09 ► "Σκοπός"

 Ο σκοπός δεν είναι να ζήσουμε τα πάντα... Στο κάτω κάτω κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Σκοπός μας είναι να αισθανόμαστε πως έχουμε κάνει τις επιλογές που εμείς θέλαμε πραγματικά!
 Είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους... Επηρεαζόμαστε τόσο εύκολα, όσο και επηρεάζουμε... Εαν πιστεύουμε πως δεν έχουμε καμία επιρροή σε κάποιον άνθρωπο, είναι είτε γιατί δεν εξωτερικεύεται ή γιατί έχει ισχυρό αυτοέλεγχο.
 Είναι γνωστό το παράδειγμα του βράχου με το κύμα.

Το κύμα όταν χτυπάει το βράχο μία φορά, δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Μετά όμως, από μέρες, μήνες, ή και χρόνια, ο βράχος πλέον έχει σμιλευτεί καθ'όπως το κύμα επιθυμεί.
Για αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι για τους ανθρώπους που αφήνουμε να μας περιβάλλουν.
Πέρα από τις επιρροές των άλλων, έχουμε και την δική μας παρόρμηση... Η περιέργεια, η αφέλεια, ο εγωισμός, ή ο φόβος, μπορούν πολλές φορές να μας φέρουν εκεί που τα πάθη επιθυμούν και όχι εκεί που εμείς συνειδητά έχουμε επιλέξει...
Καθημερινά στη ζωή μας, βρισκόμαστε σε σταυροδρόμια.. Επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι. Τι θα πάρει το κύμα και τι θα παραμείνει... Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε αυτό. Έχουμε την επιλογή αυτή. Σκοπός δεν είναι να ζήσουμε τα πάντα...
Ποιος είναι όμως ο σκοπός?